Η επόμενη μέρα του Νίκου Ανδρουλάκη και οι αλλαγές που θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ μετά τις 9 Ιουνίου

Σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πλευρά των νικητών τη βραδιά των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κάλπης θα φέρει αλλαγές στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε πολιτικο-δημοσιογραφικά τραπέζια γίνονται συζητήσεις για το εάν ο στόχος του Κινήματος έχει αλλάξει και πλέον δεν στοχεύει στη δεύτερη θέση, αλλά σε ένα καλό ποσοστό.

Υπάρχουν φωνές στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η «γραμμή» για τη δεύτερη θέση μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μακριά από τον στόχο του.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξηγούν στο «Ποντίκι» κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι ότι το αύριο που θα ξημερώσει θα φέρει εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Κεντροαριστερά.

Απομακρύνεται η δεύτερη θέση;

Στελέχη και πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο της Κεντροαριστεράς βλέπουν ότι ο Ανδρουλάκης αποφεύγει να αναφερθεί στον στόχο της δεύτερης θέσης και απλώς τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι «στην πλευρά των νικητών». Τα ίδια πρόσωπα μιλώντας στο «Π» υποστηρίζουν ότι αυτή η τακτική του Ανδρουλάκη έχει διπλή ερμηνεία.
● Από τη μία βλέπει στο αύριο και τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν από ένα «κακό αποτέλεσμα» στο ΠΑΣΟΚ.
● Από την άλλη θεωρούν ότι δεν μπορεί να «επενδύει» συνεχώς στη δεύτερη θέση, διότι αυτή δεν μπορεί από μόνη της να παραγάγει πολιτικές εξελίξεις και αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή ο λόγος του Ανδρουλάκη είναι πολύ «σκληρός» για τον Στέφανο Κασσελάκη, και μάλιστα συνεργάτες του θυμίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έβαλε στον δημόσιο διάλογο τον όρο lifestyle για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη μια οπαδός του Ανδρέα, την άλλη οπαδός του Μητσοτάκη με άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες, την άλλη υποψήφιος υπουργός του Μητσοτάκη, την άλλη ανακοινώνεται υπουργός του Μητσοτάκη ο στενότερός του συνεργάτης.

Αυτό δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Εγώ λέω στον προοδευτικό κόσμο της χώρας ότι η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, η οποία θα είναι και η κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Όλα αυτά που λέτε, είναι μάννα εξ ουρανού στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει τη σοβαρή αντιπολίτευση με στοιχεία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ανδρουλάκης μέσω της συνέντευξής του στο Mega.

Σχολιάζοντας τις δράσεις του Κασσελάκη στο TikTok είπε: «Με ενδιαφέρει να με σταματά ο κόσμος στον δρόμο και να μου λέει “σ’ ευχαριστώ γιατί αυτό που πρότεινες, βελτίωσε τη ζωή μου”. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και όχι να με σταματά στον δρόμο και να μου λέει “πολύ ωραία τα παπούτσια που φορέσατε”».
Η ώρα του διαλόγου

Μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου ο Ανδρουλάκης φέρεται να αναλαμβάνει ακόμα και την επόμενη μέρα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ σε θέση οδηγού.

Μάλιστα, όπως λένε στο «Π» καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται ο Ανδρουλάκης να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει και εκλογή ηγεσίας από τη βάση σ’ αυτό το ευρύτερο σχήμα που μπορεί να δημιουργηθεί.

Βέβαια, οι όποιες συζητήσεις δεν έχουν ακόμα γίνει, οπότε κάτι τέτοιο είναι ακόμα πρώιμο. «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην κάλπη σημαίνει ότι θα υπάρχει σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στις επόμενες εθνικές εκλογές» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι:

«Ο στόχος δεν είναι να είμαστε δεύτεροι, αλλά να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να συμβεί, πρέπει να έχουμε τη δύναμη μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξουμε διάλογο με δυνάμεις προοδευτικές του Κέντρου και της Αριστεράς.

Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προόδου, προγραμματικό και ρεαλιστικό, και όχι λαϊκισμοί, ευχολόγια και επικοινωνιακά σόου που εκφυλίζουν την πολιτική και μόνο λύσεις δεν δίνουν».

Παράλληλα αφήνει αιχμές για τη στάση του Κασσελάκη ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει σ’ αυτήν την κουβέντα».

Στο ερώτημα πώς θα γίνει αυτή η συζήτηση στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν: Θα γίνει στη βάση της κοινωνίας με πολιτικούς όρους. Χρειάζεται συνεννόηση ως προς έναν κοινό βηματισμό, όχι σε συμμαχίες κορυφής και με πρόσωπα που δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία.
Να πληρώσει η Ν.Δ. και να παραιτηθεί η Κεραμέως

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση διαρροής απόρρητων δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού στη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι για τις 400.000 ευρώ, που είναι το πρόστιμο για τη «διαφθορά της Νέας Δημοκρατίας» στο υπουργείο Εσωτερικών, πρέπει να παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση του κράτους προς τη γαλάζια παράταξη.

«Δεν θα πληρώσει ο λαός και ο φορολογούμενος τη διαφθορά της Νέας Δημοκρατίας. Να κλέβουν απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων του εξωτερικού και να τα δίνουν στους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως και τους λόγους για τους οποίους τη ζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν:

«Στο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζεται ότι η διερεύνηση έπρεπε να γίνει επί θητείας της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις».

«Άρα η κ. Κεραμέως δεν έκανε σοβαρό έλεγχο γιατί πολύ απλά ήθελε να συγκαλύψει το σκάνδαλο» σημειώνουν.

Σχετικά